Boer Sil

Zelfoogsttuin, werken met paarden, Westerspelt, biologische markt 

Biologische markt Fredriksoord

Sinds december 2016 staan we elke week ‘s zaterdags op de biologische markt in Frederiksoord. Op deze markt verkoop ik behalve mijn eigen groenten ook fruit en groenten van boerderijen uit de regio. Om voor jou als klant een mooi, breed assortiment verse groenten en fruit aan te bieden, koop ik ook groenten in. Deze groenten en fruitsoorten koop ik zoveel mogelijk in bij boerderijen die ik persoonlijk ken. Elke vrijdag rij ik een groenteronde om op zaterdag een prachtig assortiment kraakverse groenten en fruitsoorten aan te kunnen bieden.

Eigenlijk is het overbodig om te zeggen, maar alle producten die ik verkoop zijn natuurlijk geteeld en de groenten zijn van uitstekende kwaliteit. Wat niet betekent dat de groenten een hoog wollen sokken-imago hebben maar dat er met ontzettend veel zorg voor bodem, plant en natuur wordt omgegaan. Doordat ik de meeste groenten en fruit vers ophaal bij de boeren zelf kan ik in mijn groentekraam de groenten en het fruit voordelig aanbieden en kan ik het echte verhaal achter het product vertellen. Ik vind het heel belangrijk dat eigenlijk iedereen in onze samenleving gezond en gifvrij kan eten. Op dit moment zie ik nog te vaak dat de biologische producten iets speciaals zijn, iets voor de rijkere mensen onder ons. Iedereen moet toch op een natuurlijke manier geteelde groenten kunnen eten?

De andere kant van het verhaal is dat niet-biologische groenten en fruit, bijvoorbeeld in de supermarkt, veel te goedkoop zijn naar mijn mening. De boer krijgt veel te weinig voor zijn of haar product en de rest van de keten gaat er met de winst vandoor. De boeren zijn over het algemeen de melkkoeien van de samenleving. Het is namelijk keihard werken voor ieder dubbeltje.

Wanneer we nu de voedselketen verkorten, zoals ik doe en ik eigenlijk de boeren ‘vertegenwoordig,’ krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun product. En ik kan de consument een betaalbaar natuurlijk geteeld product aanbieden.

Leuk al dat gepraat over voedselketens en andere boeren waarmee ik samenwerk, het merendeel van de groenten die ik jaarrond op de markt verkoop komen van mijn eigen boerderij. Het aanbod van mijn boerderij is ’s zomers natuurlijk groter dan ’s winters, want al mijn groenten worden in de volle grond gezaaid of geplant. Wat zoiets betekent dat ik alle groenten in de buitenlucht teel, zonder hulp van een kas of folietunnel. 

Dus wees welkom zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur op de biologische boerenmarkt in Frederiksoord.